Alla regerar olika på kriser, vad är viktigt att tänka på?

Att följa nyheterna och rapportering om händelser såsom krig, skolskjutningar, övergrepp eller andra omskakande händelser kan skapa starka reaktioner på både kort såväl som på lång sikt. Dels för rädsla och oro att någonting ska hända dig och dina nära, men också för att du känner empati, medlidande och sorg för andra människor. Om du själv har varit med om något liknande kan det också påminna dig om dina tidigare upplevelser, vilket kan vara väldigt svårt att ta hand om på egen hand.

Dina tidigare erfarenheter och upplevelser har stor betydelse för hur du upplever och hanterar svårigheter och kriser, därför kan olika personer reagera olika starkt trots att händelsen eller situationen är likartad. Kom ihåg att det finns inget sätt som är rätt eller fel. Vissa människor söker kontakt och vill bearbeta det de känner och upplever flera gånger om, medan andra vill processa på egen hand och undviker därför andra människor för att de inte vill prata om det. Alla hanterar en kris på sitt eget sätt och det är viktigt att respektera det, både för dig själv och andra. 

Några exempel på hur en kris kan påverka dig eller personer i din omgivning:

  • Du kan känna oro för framtiden, känna dig förtvivlad, rädd eller hjälplös.
  • Du kan ha känslor av tomhet eller meningslöshet.
  • Du kan vara väldigt nedstämd eller få ångest.
  • Du kan ha svårt att koncentrera dig.
  • Dina känslor kan växla snabbt.
  • Du kan ha svårt att sova, eller sova extra mycket.

Det finns många saker som kan påverka hur du reagerar i en kris och hur personer i din omgivning reagerar är en sådan sak som kan påverka mycket. Du kan till exempel få svårare att hantera krisen, om andra personer inte förstår hur allvarligt du upplever situationen. Det kan leda till att du känner skuld eller skam inför dig själv, eller för andra. Det kan också göra att du känner dig frustrerad över att personen du pratar med inte verkar ta situationen på lika stort allvar som du gör. Men, trots att ovan nämnda scenarion kan påverka dig negativt, är det ändå mer vanligt att det hjälper att prata med någon om det du känner och upplever. När din omgivning bekräftar det du känner och kan möta dig i dina känslor, så känns det ofta lite lättare och mindre ensamt.

Ett par tips är att vara så tydlig som möjligt när du beskriver dina känslor och hur du upplever läget, så att personen du pratar med verkligen förstår att för dig, så känns det väldigt jobbigt just nu. Var också tydlig med att personen i fråga inte behöver känna likadant eller komma med en lösning, utan att det bara hjälper att få prata med någon som lyssnar.

När det gäller omskakande händelser som sker i världen, så är det viktigt att tänka på att vissa personer kanske inte vill eller kan prata om krisen. Det kan bero på olika saker, men oftast beror det på att deras sätt att hantera oro och rädsla på skiljer sig från ditt sätt. För en del personer kan det nämligen vara så att oron förstärks av att andra också är oroliga och att prata om det. Det måste du respektera, för kom ihåg – det finns inget rätt eller fel sätt att hantera krisartade situationer på.

Vad kan jag göra för mig själv?

  • Prata med andra – Även om det är svårt kan det vara bra att dela sina upplevelser, tankar och känslor med andra. Prata med dina nära och kära, eller någon du har förtroende för. Du kan också prata med någon av våra terapeuter här på BlueCall.
  • Håll vardagliga rutiner – Det är bra att ha regelbundna rutiner och vanor. Se till att röra på dig och äta bra och näringsrik mat. Att ge kroppen vad den behöver kan hjälpa mot oro, stress och ångest.
  • Sänk kraven – Sänk kraven på dig själv. Förvänta dig inte att du ska prestera på topp till exempel på arbetet eller i skolan.
  • Hitta saker som ger dig lugn och kraft – Trots att läget är oroligt och hjärtskärande är det viktigt att du försöker hitta stunder när du tänker på andra saker. Ägna dig åt aktiviteter som får dig att samla kraft och som ger dig lugn och ro i själen. För en del hjälper det att måla, för andra hjälper meditation och för någon kanske en middag med vänner är vad som behövs, för att kunna tänka på annat för en stund.

Ibland kan kriser göra att du fortsätter att må dåligt över en längre tid. En del kan tappa lusten att göra sådant som tidigare var roligt. Du kan också få besvär med ångest. Sök hjälp om du upplever att situationen förvärras, det är alltid bättre att ta hjälp i tid innan det har gått för långt.

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om BlueCall och vikten av att jobba proaktivt med psykisk hälsa är du välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss och få hjälp med att:

✨ Jobba mer proaktivt med medarbetarnas välmående.
✨ Ge bättre och tidigare mentalt stöd till medarbetarna.
✨ Få medarbetarna att känna att man verkligen bryr sig om dem.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.