BlueCall hyllar coronakrisens vardagshjältar på FCG – HR-teamet!

Maj är den internationella “mental health awareness-månaden” och därför vill vi på BlueCall hylla vardagshjältarna på arbetsplatser i coronatider- nämligen HR! HR är avgörande för att de anställda ska må bra, särskilt nu under krisen.

Den här veckan hyllar vi HR-teamet på FCG som leds av Ellika Gabrielsson, Chief People Officer; Carina Ståhl, HR-ansvarig; och Emilie Berglind, HR-assistent, som tillsammans har över 50 års erfarenhet inom HR. Deras proaktiva och förebyggande förhållningssätt till att hantera krissituationer har visat sig lönsamt under coronakrisen. Läs mer här om hur de framgångsrikt hanterar kriser på sin arbetsplats.

HR-teamet på FCG Emilie, Carina och Ellika 

BlueCall: Hur har du förändrat ditt arbete med HR frågor för att hantera Corona-krisen?FCG: Vi träffas inte fysiskt längre eftersom vi till största del jobbar hemifrån. Vi har morgonmöte varje morgon på HR där vi går igenom arbetsuppgifterna och fördelar dem sinsemellan, men det största fokuset är på hur vi mår.
Vi fick initialt väldigt mycket att göra då både vi och vår ledning snabbt förstod allvaret och vi har skapat olika scenarion för olika händelser. Mycket tid gick också åt till att kartlägga medarbetarnas resemönster och hälsa.

BlueCall: Hur har situationen påverkat era medarbetares välmående?
FCG: Inom vårt företag som är ett tjänsteföretag så är vi mycket måna om medarbetarna. Vi erbjuder sedan tidigare BlueCall som extra stöd vid tex. oro och stress. Vi erbjuder alla att arbeta hemifrån, men kontoret är öppet för dem som hellre vill gå dit. Vi var snabbt ute med att tjänsteresor inte behöver göras även om möten och resor redan var bokade. Vi uppmanar våra chefer att ha tät kontakt med sina team och medarbetare. Vi på HR ringer våra kollegor för att skapa oss en bild av hur alla mår. Vi har nyligen haft vår årliga medarbetarundersökning och utökade undersökningen med frågor om Corona. Frågorna var av karaktär om hur vi hanterat Coronafrågan överlag, ledningen, kommunikationen och förutsättningarna för att kunna jobba hemifrån.

BlueCall: Vilken typ av support har ni gett era chefer?
FCG: Vi har använt oss av olika kanaler såsom möten, Teams och intranät för att kommunicera hur cheferna kan få stöd. En del av chefsansvaret tex. såsom att följa hälsotillståndet togs initialt över av HR, det är tillbaka på cheferna nu. Som företag har vi oerhört stor respekt för varandra och varandras arbetsuppgifter, det hjälper oss mycket nu i krisen.

BlueCall: Finns det några utmaningar som är specifika för er bransch som du tacklas med just nu?
FCG: Vår utmaning är som för alla andra, att vi inte vet hur länge detta kommer att pågå. De flesta av våra medarbetare är vana att arbeta hemifrån sedan tidigare men saknar att träffa sina kollegor och kunder fysiskt. FCG gick in i Corona krisen starkt rustade och det är vi självklart mycket glada för nu.

BlueCall: Nämn dina bästa tips för att ta sig igenom krisen på bästa sätt till dina HR-kollegor i din bransch!
FCG:

  1. Extern bevakning – följ rekommendationerna
  2. Försök att ligga i framkant, skapa olika scenario
  3. Ha tät kontakt med medarbetarna
  4. Vid oro och stress tveka inte att ta hjälp
  5. Prata inte bara om Corona
  6. Håll humöret uppe genom att prata om positiva händelser

Om FCG: Our goal is to ”redefining the finance industry, for business, people and society”. FCG är specialister inom riskhantering, finansiell juridik och affärsstyrning. Besök oss gärna på www.fcg.se.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.