CFI Group prioriterar sina medarbetares mentala välmående

CFI Group är ett världsledande konsultföretag inom Customer Asset Management och har samarbetat med BlueCall sedan 2020. Utöver att hjälpa andra företag till ökad tillväxt och lönsamhet, lägger de även mycket tid och engagemang i sina medarbetares mentala hälsa. I en intervju med Peter Eriksson, Managing Director, fick vi höra mer om hur företaget ser på mental hälsa och varför de valt att samarbeta med BlueCall. 

Berätta lite mer CFI och hur ni ser på frågor gällande mental hälsa? 

“CFI står för Claes Fornell International, men internt brukar vi säga att det också är vår prioriteringlista för framgång; Client-Firm-I. Alla tre måste må bra för att vi ska vara framgångsrika och en av många viktiga och bidragande faktorer till att I:et mår bra är självklart BlueCall. Sen skulle jag väl också säga att pandemin gjorde att vi insåg att vi behövde fokusera på den biten, det vill säga den mentala hälsan, ännu mer. Vi är ju ganska få medarbetare inom vårt bolag och har generellt sett bra koll på varandra. Men under pandemin så blev det svårt att hålla koll på hur alla mådde på grund av att man arbetade på distans. Tur nog så hittade BlueCall oss då och det var självklart för oss att ta hjälp!”

Peter Eriksson, Managing Director CFI Group.

Varför är det viktigt för er som företag att fokusera på detta? 

“Sedan vi tog in er har vi för det första blivit mer transparenta inom företaget när det kommer till mental hälsa, det är inte tabubelagt utan något vi pratar om. Mental ohälsa är ju ett problem som vi måste vi ta på allvar och att då kunna erbjuda ett verktyg för detta blir extra värdefullt. Betydelsen av BlueCall för oss som bolag har också förändrats något över tid. Under pandemin handlade det mer om att släcka bränder, men nu ser vi BlueCall mer ett viktigt verktyg i arbetet med att förebygga psykisk ohälsa. Samtliga medarbetare vet att hjälpen finns om det behövs och jag skickar regelbundet ut all information jag får av er till våra medarbetare. Hållbara medarbetare är en grundpelare för att det ska gå bra.”

Peter Eriksson

Varför BlueCall? 

“Det finns flera saker som bidrog till varför vi valde BlueCall. Vi som konsulter jobbar ju ofta med deadlines och stundtals har vi enormt mycket arbete och det kan vara tungt. Att då ha stöd och verktyg som påminner dig om att du behöver återhämtning och som kan utbilda dig i stresshantering och resilience med mera är mycket tacksamt. Vi tycker genuint att det är viktigt att alla inom företaget ska må bra – annars blir det inte hållbart. 

När pandemin tog fart blev det som sagt svårt att samla truppen, men här tycker vi att BlueCall låg i framkant. Ni lyckades samla alla digitalt på ett effektivt sätt! Och istället för punktinsatser erbjuder ni något kontinuerligt, ni finns där hela tiden. Nu har vi ju arbetat ett par år tillsammans och varje år gör jag en summering för att utvärdera värdet av er tjänst och vi ser att BlueCall är uppskattat och att våra medarbetare ger er bra betyg.”

Peter Eriksson

Hur tror du att samarbetet med BlueCall stärker ert varumärke? 

“Framförallt märker vi att många nya medarbetare ser det som väldigt attraktivt och att det visar att vi tar mental hälsa på allvar och är villiga att investera tid och pengar i det. Som en del av on-boardingen får nya medarbetare veta att BlueCall finns tillgängligt och vi har det även som en återkommande punkt på våra större personalmöten under året.”

Peter Eriksson

Finns det några specifika utmaningar eller möjligheter för just er bransch när det handlar om mentalt välmående?

“Att jobba som konsult kan liknas en berg och dalbana. Det är stundtals väldigt stressigt med många parallella uppdrag och krävande deadlines. Du arbetar oftast med andra personer som också ska hålla samma tempo och där samarbetet är viktigt. Blir någon sjuk, påverkar detta hela teamet vilket kan skapa ytterligare stress. Det vi försöker göra är att skapa medvetenhet kring denna utmaning och vikten av att vi ser efter varandra och flaggar tidigt om det blir för mycket. Men, vi är ju också i en bransch med många högpresterande personer som kanske inte alltid vill “erkänna” att de inte mår bra eller att det är för mycket, och här är ju BlueCall bra för att man är anonym. 

Att kunna erbjuda era tjänster gör våra medarbetare mer motståndskraftiga. Work-life-balance är viktigt för oss och det gäller att alla har kunskap och samsyn om hur man lyckas skapa den balansen. Bara känslan och vetskapen av att hjälpen finns gör att det känns tryggt och bra, och det minskar stressen. Det blir som en försäkring på sätt och vis. Vi har ju tillgång till terapisamtal genom vår företagshälsovård också, men vi försöker ju se till att ni är steget före det. Jag vill hellre se att medarbetarna tar hjälp av BlueCall, innan det har gått för långt. Dessutom är BlueCall mer lättillgängligt och anonymt.”

Peter Eriksson

Om du fick rekommendera BlueCall till ett annat företag, vad skulle du säga då? 

“Jag skulle säga att som HR eller chef så tror jag att man kan sova lite bättre om BlueCall finns där. Det ger en trygghet i högsta grad, man vet att ens medarbetare har stöd om de behöver.” 

Peter Eriksson

Gratis handbok om att öka motivationen i ditt team!

BlueCall erbjuder nu vår handbok ”Att skapa motiverade medarbetare” helt kostnadsfritt! Handboken är full av tips från vår psykologiavdelning på hur du som chef coachar, motiverar och inspirerar medarbetare.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.