Ta kontroll över din oro för Coronaviruset

Varje dag rapporterar Folkhälsomyndigheten nya uppgifter kring virusets framfart. Att vara nervös och orolig är därför helt naturligt. En färsk Novus-undersökning vittnar om att varannan svensk upplever stor oro över att viruset ska spridas ännu mer i Sverige. I dessa lägen kan viss oro vara hjälpsamt då det får oss att tänka till lite extra kring försiktighetsåtgärder för att minska smittorisken. Men överdriven oro kan också få dig att må dåligt. Om du känner att din oro går överstyr kan du ta hjälp av tipsen nedan.

  1. TA KONTROLL ÖVER DIN ORO
    Ångest och oro är kroppens och hjärnans larmsystem som får oss att agera. Det är bra så länge inte oron sticker iväg så att du ägnar dig åt beteenden som inte är hjälpsamma för dig. Ett sätt för att skapa balans kan vara att t.ex endast söka på nyheter om Corona 30 min varje dag.
  2. AVBRYT ORO & ÄLTANDE
    Om oron och ältandet inte leder någon vart är det dags att sätta stopp för det. Testa t.ex tvåminutersregeln. Om du har lagt två minuter på att fundera över Corona så kan du fråga dig själv om du har kommit till någon ny insikt eller löst ett problem. Om svaret är nej är oron helt onödig för dig. Då är det dags att bryta ältandet genom att göra någon annan typ av aktivitet, t.ex ta en promenad, lyssna på musik eller prata med en vän.
  3. FÅ HJÄLP ATT SORTERA DINA TANKAR
    Ibland kan det vara svårt att bryta tankemönster själv, speciellt om man varit i dem en längre period. Forskning visar att det är mycket effektivt att sätta ord på sina känslor. Det gör det lättare för dig att reglera din oro eller rädsla. Då kan det vara skönt att få prata med någon professionell som hjälper dig hantera oron och skapa en acceptans för situationen.

Genom dina arbetsgivare har du tillgång till kostnadsfria och anonyma samtal med samtalsterapeuter via BlueCall-appen. Du får alltid en tid inom 24 timmar. Ladda ner appen så hjälper vi dig. 

Om du inte fått tillgång till tjänsten via din arbetsgivare kan du hitta appen via Appstore eller Google Play och sedan guidar vi dig hur du går tillväga. Vi hejar på dig!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.