Få kontroll över dina känslor med sex enkla steg

Föreställ dig att du jobbat med ett projekt i månader och att du ska gå in på ett möte till din chef för att få det sista godkännandet. I mötet med chefen får du veta att förslaget tagits emot väl men att du inte kommer att vara delaktig. På väg ut från mötet stöter du på dina kolleger som ser besvärade ut. Du försöker le, men det är svårt och du viker undan blicken och går därifrån. Vad känner du? Besvikelse? Ledsenhet? Skam? Ilska?

Det finns ett antal grundkänslor; positiva, neutrala och negativa. Glädje och intresse hör till de positiva, förvåning till neutral och till de negativa känslorna hör rädsla, ilska, skuld/skam, avsky och sorg. Dessa känslor leder till impulser att agera på olika sätt, t.ex kan känslan rädsla få oss impulsen att fly undan, ilska att gå till attack, skam till att man isolerar sig.

Här följer sex steg för att förbättra din förmåga att identifiera och reglera dina känslor

  1. Lägg märke till känslan i kroppen
    Första steget är att börja observera vilken känsla du får i kroppen vid en situation. Ibland känns det direkt, och ibland kan känslan komma långt senare. Tänk tillbaka på en situation som du varit med om på senaste som gav dig en stark känsla. Vad var det som hände? Hur kändes det i kroppen? Vilka tankar dök upp? Vad fick du för impulser?
  2. Sätt ord på känslan
    Kände du ilska, rädsla, oro, irritation, glädje eller skuld? Enligt forskning är det mycket effektivt att sätta ord på känslorna för att reglera sina känslor. När du blir medveten om vad du känner får du bättre kontakt med dina kroppsliga signaler som i sin tur leder till att du i högre grad ser till att t.ex. få den återhämtning eller sätta gränser för dig själv.
  3. Tillåt känslan
    Känslor kan upplevas läskiga och ibland blir vi därför rädda när vi känner starkt inför olika situationer. Men låt oss klargöra en sak: känslor är ALDRIG farliga. Försök därför att tillåta den, om så bara för en kort stund. Oftast brukar känslan klinga av i styrka om vi inte gör något för att förstärka den eller trycka undan den.
  4. Skapa en förståelse
    Varför fick du den här känslan? Vill du förändra något i situationen eller i ditt eget beteende som kan hjälpa dig att undvika den här typen av händelser eller agera klokare framöver? Behöver du be andra att göra något annorlunda, säga nej till andra eller be om hjälp? Då kan det passa att göra en plan för att genomföra de tänkta förändringarna.
  5. Ge dig själv tröst
    Trösta dig själv om det var en situation som var obehaglig eller smärtsam för dig. Bekräfta till dig själv att det är smärtsamt att vara människa ibland, och behöva agera kan också vara smärtsamt men att det är just det som det innebär att vara människa. Känslor signalerar till oss att något hänt och hjälper oss att rikta vår uppmärksamhet.
  6. Aktivera dig
    Nu är det dags att du aktiverar dig och låter dig själv mötas av vad livet har att erbjuda. Gör det du tänkt göra, vare sig det är att betala räkningar, ha kalas för barnen eller att gå ut med vänner. Käns­lan kanske hänger kvar en stund, och det är precis som det ska vara. Låt den göra det, men låt den inte bestämma över hur du agerar.

Vill du ha ytterligare tips på hur du kan reglera dina känslor eller har du något annat du vill få hjälp med? Vi hjälper dig gärna

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.