Fem knep för att uppnå balans mellan privatliv och arbetsliv

Om du ofta känner dig utmattad i slutet av varje arbetsdag och inte känner peppen att gå till gymmet eller spendera tid med familj eller vänner, har du förmodligen behov att skapa mer balans mellan arbete och privatliv.

1. Planera din tid

Skriv ner dina aktiviteter så det blir tydligt för dig själv vad du behöver göra under veckan. Använd gärna en kalender, digital eller analog, och schemalägg tid för alla dina aktiviteter såsom träningspass, middag med vänner, ditt barns fotbollsträning osv. På så sätt får du lättare en överblick och kan prioritera därefter.

2. Lär dig säga nej

Det är inte alltid lätt att säga nej, oavsett om det gäller en extra arbetsuppgift eller gå på en middag med vännerna. Oftast säger vi inte nej för att vi är rädda för att vara till besvär. Men din chef eller dina vänner kan inte vet hur du känner om du inte berättar. Om du känner att du inte kan leverera på jobbet eller orkar gå på en middag med vännerna, berätta hur du känner och säg nej!

3. Be om hjälp

Om du känner att du drunknar i arbetsuppgifter är det dags att dra i handbromsen. Förklara situationen för din närmsta chef och kom ihåg att det är värre att inte be om hjälp och misslyckas än att be om hjälp och lyckas. Samma gäller för privatlivet, om du inte kan hämta dina barn från skolan på grund av möten, be en vän eller familjemedlem om hjälp. De kommer sannolikt gärna att stötta dig i vad det än är.

4. Koppla av genom att koppla ur

Genom att koppla ur telefon och mail kan din hjärna slappna av när du inte jobbar. Stäng av ljud och notifikationer på mobilen när du kommer hem från jobbet så att du inte kollar av den var femte minut. Då kommer du bli mer närvarande när du är med familjen, oavsett om ni kollar på en film eller äter middag tillsammans.

5. Skapa tid för dig själv

Om du inte tar hand om ditt mentala och fysiska välbefinnande kommer du prestera sämre på jobbet. Schemalägga därför egentid för dig själv så att kroppen kan återhämta sig och ladda om batterierna. Du behöver inte välja mellan arbete och privatliv, du kan skapa balans för att möjliggöra både och.

Vill du ha ytterligare tips på hur du kan skapa balans i just din vardag? Eller har du något annat du vill få hjälp med? Vi hjälper dig gärna!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.