Fredagsintervju Helena Schiller

Jag heter Helena Schiller och är doktor i folkhälsa med bakgrund inom psykologi. Jag har under flera år forskat kring arbete, stress, sömn och hälsa. Idag arbetar jag med att förmedla kunskap kring dessa frågor – både genom att föreläsa och genom att engagera mig i olika företag som arbetar med att försöka lösa problemen med den växande psykiska ohälsan vi ser i samhället idag. En svår uppgift som kräver stora krafttag från flera håll och på olika nivåer.

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

När jag känner mig trött och lite stressad så tycker jag att det hjälper att gå ut en långpromenad med hundarna eller åka till stallet. Att röra på sig, att bara få umgås med djuren ett tag och att dessutom få vara i naturen är otroligt lugnande och ger mig optimal återhämtning. Men om någonting tynger mig är ett samtal med en härlig förstående vän eller en familjemedlem oslagbart.

Vad motiverar dig?

Jag motiveras av att verka för att människor i min närhet ska må bra. Att mina barn ska växa upp och bli tillräckligt starka för att klara av livets alla utmaningar. Men jag motiveras också av att jag genom mitt arbete förhoppningsvis kommer kunna bidra till ett friskare samhälle där människor lyckas hantera svårigheterna i livet innan det går för långt.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Umgås med familj och vänner, rör på dig, gör en fysisk aktivitet du tycker om, läs böcker, pausa ifrån sociala medier och annat onödigt som (ofta utan att du tänker på det) kan göra dig stressad eller nedstämd och som dessutom tar massa viktig tid ifrån dig. Lägg undan telefon och dator och ta in nuet då och då. Stanna upp och njut av en vacker solnedgång eller en god måltid. Du behöver inte ta en bild av stunden och förmedla den till alla dina vänner. Men framför allt! Se till att du får den viktiga återhämtning du behöver – prioritera inte bort sömnen.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Att hålla inne med att man mår dåligt kan vara förödande eftersom den trygghet och det stöd människor i ens omgivning kan bidra med är det bästa vi har. Dessutom kan andra i ens omgivning då också förhålla sig till dig på ett annat sätt: de kanske inte ställer lika höga krav eller till och med avlastar dig med saker som kan underlätta din tillvaro.

Att bara vända sig inåt och lyssna till sin inre röst är oftast ingen bra idé när man mår dåligt. En stressad och nedstämd hjärna tänker irrationellt och inte helt sällan i termer av katastrof. Man blir väldigt bra på att oroa sig eller älta över saker och ting och problemlösning blir näst intill omöjligt.

Har du några erfarenheter?

Jag hade en väldigt bra och öppen kontakt med min chef på universitetet. Han var också väldigt förstående och sa ibland åt mig att vara aktsam så jag inte körde på för hårt.

Hur har det hjälpt dig?

Det har hjälpt mig mycket eftersom jag har tendens att vilja göra så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt – och helst så perfekt som möjligt. Min chef lärde mig förstå att det kan funka lika bra även med lite lägre krav på sig själv – och att det framför allt funkar bättre i längden.

Har du några tips?

Lär dig prioritera och sätta gränser. Vi lever i ett gränslöst samhälle där det inte är så tydligt längre när vi faktiskt ska arbeta och när vi ska vila. Förr i tiden gick man hem från arbetet och gjorde någonting annat ett tag. Med dagens teknik kan vi jobba var vi vill och när vi vill. Lyssna på kroppens varningssignaler innan det går för långt. Och lyssna på människor runt omkring dig om de verkar oroliga för hur du mår egentligen.

Varför rekommenderar du BlueCall?

BlueCall kan vara det samtal som gör att du ser saker med nya ögon, att du fokuserar på rätt saker och orkar ta tag i det som tynger dig. Ibland finns det ingen naturlig person i din närhet som helt objektivt kan se saker utifrån. Med BlueCall är du dessutom anonym, vilket gör att ingen där kan ha några förutfattade meningar om dig. Du får hjälp av en person som utifrån sin gedigna kunskap och baserat på det du berättar kan ge svaren på dina frågor och ledsaga dig framåt i livet.

Foto: Niklas Björling

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.