Fredagsintervju med Camilla Abrahamsson

Camilla Abrahamsson är 29 år gammal och jobbar som vd-assistent. Hon upplever sig själv som en väldigt positiv person som sprider glädje och energi. Hon har alltid ställt höga krav på sig själv och varit rädd att göra andra i sin omgivning besvikna. Till slut ledde för höga prestationskrav och en svajig självkänsla till panikattacker och sjukskrivning från jobbet och hon insåg att hon var tvungen att ta tag i sina problem och inse vad som är viktigt i livet.

Vad gör du när du inte känner dig på topp? Vad motiverar dig?

När jag inte är på topp har jag ibland svårt att motivera mig att göra något som faktiskt får mig att må bättre. Men när jag väl övertalar mig själv att ta kontroll över situationen och istället göra något som får mig på bättre tankar så är det (utan inbördes ordning) som gäller: omge mig med djur och framförallt min hund, laga mat, andas frisk luft och vara med dem jag älskar.

Har du några erfarenheter av terapeutiskt stöd?

Jag har alltid haft ett bra självförtroende men en svajig självkänsla. På senaste tiden har mycket av min ångest och nedstämdhet grundat sig i karriär. Jag har alltid haft väldigt höga krav på mig själv och har väldigt svårt för att hantera misslyckanden och motgångar. Under en period grät jag nästan varje kväll, slarvade med maten, hade inget som helst tålamod med någonting och sov extremt lite. Jag orkade inte träffa vänner för jag kände att jag bara drog ned stämningen och stängde det mesta inom mig. Efter en tid började jag få panikångestattacker på jobbet och blev till slut sjukskriven. Det var både en tuff & positiv period eftersom jag valde att ta tag i mig själv, fokusera på rätt saker i livet och det som gör mig lycklig, inte vad jag tror att andra förväntar sig av mig.

De förväntningar jag tror att andra har på mig själv är nog min största rädsla. Jag uppfattas (för det mesta) som en positiv och driven person med massor av energi. Jag är rädd för att göra andra besvikna, särskilt mina vänner som alltid har sett mig som en glädjespridare i alla lägen. Jag är nog helt enkelt väldigt rädd för att låta min negativa energi gå ut över andra. 

Jag är även otroligt känslostyrd, har svårt för att bli ifrågasatt och när jag inte känner mig förstådd till 100% tar jag ibland fel beslut och väljer istället att undvika att prata om hur jag faktiskt mår. Jag tror att det är viktigt att våga lyssna på andras råd och erfarenheter. Det finns så mycket du kan lära dig, både genom att prata med någon du känner väl men också människor du aldrig tidigare träffat. Även om det känns svårt i stunden – släpp ut allt: gråt, skratta, skrik eller vad du nu vill göra. Du är inte starkare ensam och kommer må så mycket bättre bara när du fått ur dig det du håller inom dig. 

Har du några tips för att må bättre?

Bara på några månader har jag växt enormt mycket i min personliga utveckling genom att acceptera mig själv, vad jag vill med mitt liv och att det får ta den tid det tar innan jag hittar rätt och känner mig tillfreds. Efter lite tips och övertalning har jag börjat träffa en terapeut vilket jag absolut skulle säga att alla borde göra. Att få hjälp att reda ut sina känslor, och få verktyg som kanske inte gör allt bättre på en dag men absolut i längden är så nyttigt. Våga be om hjälp, även om du känner att problemen är för små eller diffusa. Du behöver kanske bara en skjuts i rätt riktning.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Genom att hålla alla problem och negativa tankar inom dig växer sig saker och ting sig större än vad de egentligen är. Prata prata prata, det finns ingen anledning att ensam sitta och älta saker och ting. 

Varför rekommenderar du BlueCall?

I första hand ringer du säkert någon av dina bästa vänner eller en familjemedlem om du mår dåligt eller känner dig nedstämd. De är såklart världens bästa stöd och vill alltid ditt bästa. Men att prata med någon som inte har någon aning om vem du är, som tar sig tiden att lyssna på vad du går igenom just nu är så skönt och befriande. Det finns inga problem som är för stora eller för små. Du mår som du mår, dina känslor är dina och jämför dig aldrig med andra. Tro på dig själv och gå din egen väg!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.