Fredagsintervju med Carl-Robin Larsson

Carl-Robin Larsson är en Bloggare och Influencer, som bor tillsammans med sin fästman och sina två små hundar i Stockholm. Han driver sin blogg och Instagram om dagarna som han startat i samband med att han själv blev sjuk i en tung depression. Efter ett självmordsförsök valde han att gå ut med sin sjukdom öppet, allt för att bryta tabun och hjälpa andra i liknande situationer. Samtidigt som han själv fick en chans att sortera alla hans tankar och känslor. Idag är han fri från depressionen och har endast en del ångestproblematik kvar som han dagligen lever med. Ni hittar hans blogg på följande adress: www.konstenattvaramanniska.se och hans instagram finns under följande adress: www.instagram.com/konstenattvaramanniska

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Vikten av att prata om vårt välmående speglas i olika faktorer som påverkar varandra, det vill säga faktorer som går hand i hand. Personligen så är det viktigt att prata om hur man mår för att undvika att hamna i en psykisk ohälsa och en negativ spiral som man själv skapar sig genom att inte våga öppna upp om hur man mår. Vilket skapar känsla av ensamhet och att man inte känner sig hörd av sin omgivning. Dessutom är en öppen dialog kring välmående en viktig faktor för att få bort den stigman som idag existerar i vårt samhälle om just vårt välmående och det som rör vårt psykiska mående. Anledningen till detta är just för att man fortfarande känner en skam om att prata om hur man mår, i den bemärkelsen när det berör den negativa biten, där man inte mår bra.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Detta låter säkert tråkigt och är garanterat inte någon nyhet, men PRATA – ANDAS – KÄMPA. Det absolut bästa man kan göra för sig själv är att prata om hur man mår, även om det är att man pratar med sig själv. Att prata med sig själv och andra kan få en att komma på orsaker till varför man mår på ett specifikt sätt eller så kan det leda till att man hittar en tillfällig eller långvarig lösning. Det är också viktigt att försöka att komma ihåg att andas lugnt och inte stressa upp sig, vilket är lätt att göra när saker inte går framåt eller när man känner en stor hopplöshet. Men stress förvärrar bara situationen man befinner sig i. Så andas är mitt andra bästa tips. Mitt tredje är att fortsätta kämpa även om man bara vill ge upp allt. För det är faktiskt så att i varje motgång man stöter på, så tar man också små, små steg framåt. Även om man inte ser dom just då. För att nå toppen av trädet så måste man fortsätta klättra och kämpa på, även om man är trött och bara vill sluta.

Har du några erfarenheter från att få terapeutiskt stöd?

Jag har haft stöd i form av både läkarsamtal och terapeutiskt sedan hösten 2016 fram till ganska nyligen. Så det har varit en lång väg att vandra för att komma dit jag är idag, med mycket mörker. Men tack vare mitt terapeutiska stöd så har jag orkat kämpa mig igenom. Jag kan verkligen rekommendera att man tar den hjälpen om man känner behov eller erbjuds den.

Vad tycker du är det bästa med BlueCall?

Oj, svår fråga. Det finns mycket som är bra med BlueCall, men om jag ska välja en sak så är det att man som utomstående kan ringa anonymt till er och få en otroligt bra hjälp ändå. För många gånger kan det vara skönt att ringa till en främmande människa, utan att själv behöva uppge namn och vem man är. Utan ändå kan få ett bra stöd och samtal med erfarna medmänniskor i vårt samhälle.

Något annat du vill framhäva?

Nej egentligen inte, men jag vill verkligen passa på att påpeka till alla som håller på med någon form av tung resa att fortsätta kämpa. För livet är värt så mycket mer än vad man själv kanske tror och tycker just när man befinner sig i allt. Personligen vet jag vad jag pratar om och idag finns jag fortfarande kvar. Kan jag klara av denna fight, så kan även du. Du är aldrig och kommer aldrig bli ensam och vi kämpar tillsammans.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.