Fredagsintervju med Cecilia Storåkers Hjelmstedt

Cecilia är en frihetssträvande civilingenjör med 30 års erfarenhet av affärsutveckling & förändringsledning inom en rad olika branscher. Hon älskar att analysera omgivningen för att hitta mönster och lösningar som gör världen till en bättre plats. Idag är hon engagerad i flertalet bolag, framförallt inom e-hälsa & framtidens vård där hon t.ex sitter i styrelsen för BlueCall. Ett aktivt nätverkande är en naturlig del – och Cecilia kopplar gärna av med Yoga utanför dessa engagemang.

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

Jag vänder mig nog både utåt och inåt. Utåt genom att sätta uppriktiga ord på det som ’är’ med kloka personer i min omgivning, så att det blir lite mer greppbart, men även genom att ta tag i det som skaver. Men kanske ännu mer inåt, för att hitta den egna styrkan och kärnan. Där kan en lång promenad lösgöra många knutar. Att vistas i naturen överhuvudtaget gör underverk när man har en svacka. (Min familj skulle nog däremot säga att jag tar en kopp te baserat på märkliga örter alternativt en dubbel espresso som lösningen på allt.)

Varför tror du det är viktigt att prata om hur man mår?

När man sätter ord på det man känner så antar det en greppbar form och blir hanterbart. Det abstrakta blir lite mer konkret. Historiskt sett tror jag att kvinnor har haft dessa verktyg mer tillgängliga än män. Det ständigt pågående samtalet kvinnor emellan är något väldigt starkt och värdefullt tycker jag. Samtidigt är jag lite oroad över att samtalet skall gå förlorat allteftersom nya generationer byter av. Samtalet – som får ta lite tid – människor emellan, ser jag blir alltmer ovanligt och alltmer exklusivt. Detta samtidigt som människor mår allt sämre. Det behöver vi fånga upp.

Vilka tror du är de största utmaningarna för företag och deras medarbetare i framtiden?

Jag tror att det kommer vara just arbetsgivarna som kommer att leda utvecklingen på hälsoområdet när det gäller nya innovativa synsätt där. Dels får de ta ett allt större ansvar för sjukfrånvaro, vård och rehabilitering – och dels är den befintliga vården idag alldeles för trögrörlig och sitter fast i gamla strukturer. De mest framåtlutade arbetsgivarna och dess medarbetare kommer att visa vägen. Det gäller såväl ett preventivt synsätt, d v s att ha verktygen för att hålla medarbetarna friska och välmående istället för att vänta tills det gått överstyr – som ett ökat fokus på s k self care, d v s att medarbetare har verktyg att själv ta större ansvar för att fortsätta må bra och prestera som de önskar.

Varför rekommenderar du BlueCall?

Att prata med en kompetent medmänniska har alltid varit effektivt för att måna om sitt mentala välbefinnande. Med BlueCall så nås fler av denna möjlighet – även de som inte annars detta slags samtal hade varit naturligt för – såsom exempelvis unga vuxna, många män och personer utan dessa nätverk eller de finansiella resurser som kan behövas. Att BlueCall, genom sin smarta plattform, är både lättillgängligt och anonymt gör att alla dessa grupper kan få tillgång till tjänsten på sina villkor. Och merparten säger sig må mycket bättre redan efter ett samtal.
Att tjänsten dessutom fokuserar på prevention istället för behandling, d v s prehab istället för rehab, gör att den gör stor skillnad för både individerna som får tillgång till den som för arbetsgivarna som står för kostnaderna.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.