Fredagsintervju med Henric Smolak

Henric Smolak är 28 år, arbetar som CRO & Partner på Strossle, driver Sveriges största techpodd ”Under Femton” med Dagens Media och föreläser och håller kurser om Digital Marknadsföring, Content Marketing och Native Advertising. Han har själv fått känna på de negativa konsekvenserna av stress och har aktivt behövt jobba med stresshantering och sitt välmående genom bland annat mindfulness.

Vad gör du när du inte känner dig på topp? Vad motiverar dig?

Jag har alltid varit en väldigt energisk och energifylld person som har fått uppleva de negativa sidorna med stress. På senare år har jag lärt mig hantera stress bättre och acceptera att man inte alltid kan må bra. Att hela tiden ha mål som driver mig framåt både privat och proffesionellt är något som motiverar mig i perioder när jag inte mår på topp. Att kunna fortsätta sträva framåt i alla lägen och acceptera att man mår dåligt.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre och motverka stress?

Sen jag släppte ett avsnitt om Mindfulness, har jag kört 3-5 min övningar via appen Headspace dagligen. Efter 1 månad kan jag säga att det har hjälp mig otroligt mycket och jag sover bättre och känner mig lugnare och mer avslappnad. När jag känner mig stressad kör jag direkt 3 min och så blir jag genast lugnare och mår bättre. Mindfulness är inget hokus pokus utan bara konsten att lära sig att slappna av och fokusera. Alla borde utöva och träna på detta i dagens hektiska och distraherande samhälle.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Första steget i alla lägen när man mår dåligt är att börja prata med någon. Vi människor är flockdjur och behöver kunna öppna oss och dela våra tankar och känslor med andra människor. Tyvärr är detta inte det normala fallet idag. Det har blivit tabu att må psykiskt dåligt trots att i princip alla människor mår dåligt någon gång då och då. Genom att du vågar tala om för någon att du inte mår bra så kommer garanterat responsen bli detsamma. Det är okej att inte svara ” jag mår bra” när någon frågar hur man mår. Det är så vi tar bort tabun, när vi börjar våga kommunicera med varandra.

Varför rekommenderar du BlueCall?

Jag tror mycket på att psykisk ohälsa och vård generellt måste börja behandlas proaktivt istället för reaktivt när man redan är sjuk. BlueCall är en fantastisk applikation som gör just detta och kan hjälpa människor i nöd, innan, under tiden och efter man känner sig nedstämd och mår psykiskt dåligt. Det jag älskar med BlueCall är att man kan ringa in om småsaker som när man behöver bli peppad inför en presentation men också vid större problem. Psykisk ohälsa är svårdefinierat och det är inte alltid så lätt att veta var man ska ringa eller vem man ska kontakta. Med BlueCall tror och hoppas jag vi kan hjälpa de miljontals människor som behöver hjälp och mår dåligt, vilket är mer normalt och vanligt än vad vi tror.

Lyssna på Henriks podcast här!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.