Fredagsintervju med Henrik Fexeus

Henrik Fexeus har alltid varit fascinerad av det mänskliga beteendet och hur våra hjärnor fungerar. Det har lett till att han skrivit åtta populärpsykologiska böcker, som översatts till över trettio språk. Han har också gjort en hel del tv-program på SVT och TV4 samt föreläsningar om omedveten kommunikation över hela världen. Nyligen har han även startat en podcast, ”Kan själv”, där han fortsätter att djupdyka ner i intressanta aspekter av våra hjärnor.

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

Det beror på situationen. Om det är okej att inte vara på topp just då brukar jag faktiskt tillåta mig det (istället för att insistera på att jag måste må bra), men också ge mig själv perspektiv på det jag upplever. Perspektiv är superviktigt. Jag påminner mig själv om att: ”Du är inte allt du kan vara just nu. Det gör inget, men kom ihåg att inte fatta några beslut eller dra viktiga slutsatser under det här känsloläget. För de besluten och tankarna är inte några du kommer att gilla senare, när du mår bra igen. Kom också ihåg att det du känner nu är högst tillfälligt. Det kanske känns som att det kommer vara för evigt, men det är inte sant.” Då blir det lättare att inte falla längre ner i den mentala grop jag kanske befinner mig i.

Vilka är dina bästa tips för att må bättre?

Ta hand om dig själv fysiskt. Rör på dig, se till att äta rätt mat och få hyfsat med sömn. Se över dina stressnivåer. Om det finns något som ständigt stressar dig behöver du omedelbart hitta ett sätt att hantera det. Med för mycket stresshormon i hjärnan tänker du inte klart. Ha några konkreta, positiva mål i livet. Det ger dig en konstruktiv rörelse framåt, även när det känns trögt. Sluta älta och fundera istället på vad du vill lägga din energi på. Och värdesätt de du har omkring dig. Forskningen säger att det enda nödvändiga kravet för lycka är bra relationer till andra. Så glöm inte bort dem.

Varför är det så viktigt att prata om hur man mår?

Det finns många anledningar till det. Bland annat är det viktigt att förstå att man inte är ensam om att känna som man gör. Det är inte något som är ”fel” på en själv när man mår dåligt, andra har gått igenom samma sak och vet hur det är att må på det sättet. Genom att prata med andra kan man också få vägledning i en situation som det kan vara svårt att hitta ut ur själv. Slutligen kan en annan människa bidra med perspektiv som man själv kanske inte sett.

Varför skulle du rekommendera BlueCall?

Oavsett om ens behov är att känna att man inte är ensam, att få bolla orostankar eller om man vill ha praktiska mentala tekniker för förändring, så kräver det ett samtal med en empatisk och helst också psykologiskt kunnig person. Det är inte alltid lätt att veta hur man får tag på sådana, när de har tid att ses – eller om man har råd. BlueCall ändrar på allt det genom att se till att man har en sådan person i sin egen ficka, närhelst man behöver.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.