Fredagsintervju med Ida Sjöholm

Ida Sjöholm är utbildad kommunikatör, brinner för hälsa och är Ambassadör för BlueCall!

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

Jag tillåter mig själv först och främst att må dåligt, det är helt okej. Jag brukar sätta igång en bra serie, göra en kopp te och ta fram filten. Jag försöker sedan göra sådant jag vet får mig att må bra. Jag älskar musik och sätter mig gärna med gitarren och sjunger, det brukar kännas lite bättre efteråt. Jag brukar också lyssna på och läsa saker från personer som peppar och inspirerar mig, det finns en mental coach som alltid får mig att må lite bättre.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Att prata om det, för det kan vara jobbigt att bära på allt själv. Att försöka vara positiv mitt i allt. Ens tankar styr väldigt mycket av ens mående. Gör sådant du blir glad av. Sedan är det viktigt att inte stänga in sig och vara för sig själv allt för länge när man mår dåligt. Ut och fika med vänner eller gå en promenad. Ibland kan det även vara bra att sätta ord på sina känslor. Skriv ner vad du känner, allt det jobbiga som händer men skriv även bra saker, tillexempel något du är stolt över. Det kommer kännas som en lättnad.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Att prata om det kan kännas som en lättnad. Man kan få tips och råd men att berätta för någon som bara lyssnar kan kännas otroligt skönt bara det. Man kan inte alltid bära på allt själv, då kan det bli ännu sämre. Genom att berätta kan man också få andra att öppna upp sig. Det är viktigt att alla vågar prata om psykisk ohälsa precis på samma sätt som att man är förkyld. Du ska kunna säga till dina vänner att du är deprimerad. Man ska inte behöva skämmas eller vara rädd för vad andra ska säga. Därför måste vi prata om det, för ens egen skull men också för att bidra till kunskapen om psykisk ohälsa. Det är otroligt jobbigt stundtals, men man är inte konstig bara för det.

Varför skulle du rekommendera BlueCall?

Det kan vara oroligt svårt att få den hjälp man behöver och det är inte det lättaste att få hjälp av vården. Det kan också kännas svårt att ta det steget. Därför är denna appen så bra. Jag gillar att man kan få hjälp precis vart man än är och att man är anonym. Man kan prata av sig med någon som faktiskt lyssnar på en. Det kan göra stor skillnad.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.