Fredagsintervju med PT-Fia

Influencern och hälsoprofilen Sofia Ståhl blev ”PT-Fia” med svenska folket när hon startade sin blogg www.ptfia.se , som är en av Sveriges största och mest prisbelönta träningsbloggar. Hon strävar efter att lyfta sunda perspektiv av hälsa. Hon är i grunden utbildad certifierad kost- & träningskonsult som idag föreläser, skriver böcker, poddar, är hälsoprofil i amelia, skriver och verkar i media där hon på olika sätt öppenhjärtigt delar med sig av egna erfarenheter av utmattning, hur det fungerar att kombinera bebis och eget företag, inspiration till träning och mat, recept och vardagsliv. Du hittar Fia på: ptfia.se och på hennes instagram: ptfia

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

För att det påverkar oss enormt mycket om vi inte gör det. Att stänga av och hålla saker inom sig gör mer skada än nytta. Och vi behöver förstå att vi inte är ensamma i våra känslor och tankar. Jag upplever att både jag själv och mina relationer mår väldigt bra av att prata på ett genuint sätt om hur man mår och hur man har det i livets alla olika perioder. Man kommer närmare varandra av att dela även det som är jobbigt, slitsamt, krävande, svårt, ilsket, sorgligt, ångestfyllt och destruktivt. För det är ju en lika stor del av livet som allt det glädjerika, kärleksfulla och lätta.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Acceptera din dagsform och försök att göra det bästa av den. Respektera signalerna om vila när de kommer, pressa dig inte för hårt. Skala av prestation i ditt liv och välj några områden där prestationen får ta plats (som på jobbet, i skolan, i din idrott etc) och lägg den åt sidan i övriga livet. Lyssna på din magkänsla. Prata med dina närmaste om det som är viktigt för dig. Håll inte saker inom dig för länge. Bit inte ihop. Våga blotta dig. Släpp fram gråten. Rör på din kropp. Var ute i friska luften. Besök en skog ibland. Låt fötterna plaska i ett hav. Andas med magen. Planera in tid till att göra ingenting. Ta dig till ställen till fots. Lägg hörlurarna i fickan. Lyft blicken och studera takåsarna. Sträva efter att behandla dig själv så omtänksamt som möjligt.

Har du några erfarenheter från att få terapeutiskt stöd?

Ja, jag gick i samtalsterapi i två års tid i samband med min sjukskrivning för utmattningsdepression. Min terapeut hjälpte mig att förstå att jag behövde söka läkarvård, att jag faktiskt var sjuk, att bearbeta ett gömt trauma och hon hjälpte mig i det akuta skedet av min sjukdom. Jag har även gått till en coach som fokuserade mer på att få ihop livet och karriären vilket hjälpte mig vidare efter terapin, när jag skulle tillbaka till arbetslivet. Och jag har gått i kroppsterapi för att få hjälp att bearbeta lagrade känslor i kroppen. Alltså väldigt olika behandlingar som alla vart enormt värdefulla för min resa tillbaka från min utbrändhet.

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

Bokar om det som känns helt övermäktigt. Ringer till syrran och häver ur mig det som känns jobbigt. Går ut i friska luften och rör på mig på något sätt. Tar en lugn kväll i soffan med min familj, lägger mig tidigt och kanske gråter en skvätt (efter att ha försökt låta bli, vilket är dumt. Att gråta är alltid förlösande). Och ofta så skriver jag om det vilket resulterar i ett blogginlägg.

Något annat du vill framhäva?

Att det inte är farligt eller onormalt att må dåligt. Det tillhör livet och vi måste prata mer om det för att förstå att det inte är något att skämmas för. Psykisk ohälsa är vår vanligaste anledning till sjukskrivning. Livet handlar inte bara om glass, pengar, lycka och perfekta bilder på instagram. Ilska är en lika viktig känsla som glädje och borde få vara lika självklara. Konflikter är inte farliga. Ångest går över, även om det känns helt främmande när man är i det. Och de allra flesta som man vågar öppna upp sig för kommer att berätta att de har upplevt något liknande, kan relatera eller känner någon som gått igenom samma sak.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.