Fredagsintervju med Sandy Stadelmann

Sandy gav upp sitt fasta jobb, bostad, prylar och Stockholm för att kasta sig ut i världen med målet att bli en Digital Nomad. Uttrycket innebär att man arbetar platsoberoende med hjälp av olika digitala verktyg; exempelvis en dator, mobil, surfplatta m.m. En av anledningarna till varför hon sa upp tryggheten var för att hon inte mådde bra på sitt jobb och de fysiska symptomen började bli allt fler våren 2017.

Hjärtklappningar, gnisslande tänder, svårt att ta in ljud och konstant trött. De senaste månaderna har varit en berg och dalbana. Sandys mål är att starta olika hjärteprojekt och komma igång med frilanslivet för att kunna styra över sin vardag. Men framförallt vill hon arbeta med något som känns bra i hjärtat och det på resande fot. På sin Youtube-Kanal delar hon med sig av sin resa, samt fram och motgångar i livet.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Att sätta ord på sina känslor och tankar är allt för mig. Jag blir som en tickande bomb annars! Att berätta hur man mår är att få utlopp för något och jag ser det som en metafor till att “rensa” sina känslor genom att säga dem högt. Det är som att de hamnar utanför kroppen då. Det man väljer att säga högt verbalt är energi man sänder ut och det påverkar inte bara andra, utan främst en själv. Om jag säger högt att “det här blir en dålig dag” är det som om de orden fastnar runt mig som en aura resten av dagen och blir en del av mig som person. Oavsett om man mår toppen eller mindre bra tror jag på att vara ärlig mot sig själv, berätta för andra om hur man mår och att vara sin egna vän genom att sätta ord på det som finns inom en. När jag “rensar” mitt inre så får jag plats för nytt. Om jag mår mindre bra och egentligen har noll energi till allt så är mitt bästa tips att välja rätt person att prata med så att det man vill få sagt kommer fram rätt.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Jag är ett stort fan av att skriva ner saker på papper och konkretisera mitt mående. Ibland kan en fjuttig sak få min bägare att rinna över och då hjälper det mig att reflektera över vad som egentligen är den utlösande faktorn för att inte klumpa ihop exakt allt till något övermäktigt. Det är svårt att be om hjälp och jag är extremt dålig på det. Jag vill alltid göra allt själv och tänker att ingen har tid eller ork att hjälpa mig. När jag skulle flytta ut från husbåten jag bodde på och kasta mig ut i världen var allt kaos på alla plan. Jag höll på att gå under och det tog så emot att be om hjälp med flytten, men så gjorde jag det och alla mina vänner sa ja. Det finns människor som är villiga att ställa upp, som vill lyssna och som är intresserade. Våga ta kontakt, be om hjälp och konkretisera saker. Få struktur på kropp och själ.

Har du några erfarenheter från att få terapeutiskt stöd?

Jag fick tio KBT samtal på remiss av min husläkare när jag var 23 år gammal och hade problem med kramper i min bröstkorg. Syftet var att prata om kramperna och om det fanns en röd tråd på var, när och hur jag fick dem. Samtalen handlade dock 80% av gångerna om min mamma och jag visste inte att vår relation påverkade mig så mycket som den gjorde. Jag fick många nya tankar, förhållningssätt och distans till personer i min omgivning som inte gav mig bra energi. Jag har kramperna väldigt sällan idag och jag fick dem i samma veva som mina föräldrar skilde sig. Utöver att prata om mina tankar och känslor är yoga något som verkligen hjälper mig att reducera kramperna.

Vad tycker du är det bästa med BlueCall?

Att det är tillgängligt, inkluderande och inbjudande. Jag förstår verkligen inte varför det ska finnas något “skämmigt” över att prata om hur man mår. Jag känner flera som varit eller är utmattningsdeprimerade och de får kämpa så mycket för att få hjälp. Ofta vill läkaren bara ge dem medicin eller skicka dem tillbaka ut i arbetslivet, trots att de berättar för sjukvården att de inte kan ta sig upp ur sägen. Bluecall är effektivt för att man inte behöver vänta i ett år på att få terapeutiska samtal, man får hjälp när man behöver den som mest och det är fantastiskt.

Vad motiverar dig?

Vilken energi jag väljer att släppa in i mitt liv är A och O för mig. Därför motiveras jag av bra själar och nya möten. Jag drivs av att få höra andras tankar, idéer och få ny input i livet. Mina vänner är min familj och utan dem hade jag inte varit där jag är idag. De är en stor motivationskälla! Sedan känner jag mig så tacksam som får mail och DMs av följare på sociala medier som säger att jag hjälpt dem att våga mer. Jag svarar alltid på alla meddelanden och jag vet hur mycket det betyder att få höra “du kan” från någon man ser upp till. Därför vill jag uppmuntra alla som läser detta att när man än känner tvivel om vad som helst, våga ta kontakt och be om hjälp. När jag var i uppstarten av Respodden och kände mig helt lost (hur skapar man en podd liksom) så skrev jag till en författare jag gillar som jag ville skulle ge feedback till min projektplan. Han svarade med “jäklar vad grym du är, heja dig det kommer gå vägen”. Det betydde allt för mig och gav mig ork att kämpa för att få projektet att bli av. Vilket det sen tillslut gjorde! Att ta hand om mig själv är också en stor motivation; bra kost, träning och sömn. Men det går hand i hand med vilka energier jag släpper in i mitt liv. För de där energierna börjar i mitt egna huvud och inte bara i mötet med andra människor. Som avslut vill jag säga heja oss! Jag tror på er, skriv till mig med tankar och frågor. Stor kram!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.