Fredagsintervju med Sophia Anderberg

Sophia Anderberg är en 28 årig tjej som ursprungligen kommer från de småländska skogarna men som numera bor och lever i fantastiska Halmstad på västkusten. Sophia brukar kalla sig själv för en kroppspositiv influencer/inspiratör. Hennes mål är att inspirera unga som äldre att älska sina kroppar och våga vara sig själva. Att skita i alla ideal som finns och förstå hur viktigt det är med självacceptans och att vi helt enkelt duger som vi är. Sophia har själv lidit av ätstörningar i 12 år och sen hon blivit frisk har hon velat använda min historia för att hjälpa andra. Hon menar att sociala medier idag är så pass stort och man når ut till enormt många, varför inte göra något vettigt av det då då?

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Jag har alltid varit en känslomänniska så länge jag kan minnas. Mina känslor sitter utanpå kroppen och får jag inte prata om dem så spricker jag! För mig är det enormt viktigt att våga prata om hur man faktiskt mår. Det ger människor i ens omgivning en möjlighet att förstå en bättre, samtidigt som du får förståelse över att du inte är ensam om just dina känslor.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Vi har bra möjligheter till stöd i Sverige, att prata med någon, exempelvis psykolog, kurator eller BlueCall är en enorm möjlighet, självklart ska man utnyttja den. Man vet inte alltid varför man mår dåligt och det måste man inte veta, ibland är det skönt att bara prata av sig. Ett annat tips är att välja rätt förebilder på sociala medier. Sociala medier är så enormt stort idag och det finns mycket som kan trigga till psykisk ohälsa. Välj rätt förebilder och följ de som får dig att må bra, de som får dig att känna dig lika fantastisk som du är. Mitt sista tips är acceptansen. Acceptera att det är okej att må dåligt och att det absolut inte är något att skämmas för.

Har du några erfarenheter från att få terapeutiskt stöd?

Jag har gått hos psykologer från och till sen jag var 10 år gammal med diverse problem och känslor som jag haft. Det har hjälpt mig otroligt mycket och tagit mig dit jag är idag. Att kunna hantera ångesten och lära sig att helt enkelt leva med den.

Vad tycker du är det bästa med BlueCall?

Först och främst älskar jag BlueCalls initiativ. Att vilja vara med och jobbar förebyggande för psykisk ohälsa idag är fantastiskt då jag själv alltid levt med ångest. Jag hade velat ha denna hjälpen själv när jag i 15 år ålder mådde dåligt. Jag älskar dessutom att det finns volontärer som brinner så otroligt mycket för detta att man kan få ringa och prata med dem gratis. Ni gör ett fantastiskt jobb!

Något annat du vill framhäva?

Alla är vi olika och har olika mål och förutsättningar i livet. Men det är det som jag tycker är så jäkla fantastiskt. Vi är helt unika, det finns ingen person som är som du, varför ska vi då leva ett liv i strävan efter att vara en exakt kopia av folk i vår närhet. Du och dina känslor räknas, du behöver inte vara som någon annan för att duga eller räknas. Va bara du, det är mer än tillräckligt!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.