Fredagsintervju med Sofie von Krusenstierna

Sofie von Krusenstierna jobbar som community manager på Yepstr, en app där ungdomar kan hitta jobb på tryggt, enkelt och roligt sätt. Hon motiveras av att skapa nya och givande möten människor emellan och älskar därför sitt jobb otroligt mycket! Det är fantastiskt att se hur människor växer och vilken energi de får av det.

Vad gör du när du inte känner dig på topp?

Det beror nog lite på vilken nivå av ”inte på topp” jag är i. Men ofta hanterar jag det nog som en trappstege. Först börjar jag med att bara ge hän åt ”det jobbiga”, antingen genom att skriva dagbok eller gå ut i skogen och tänka högt (ofta gråtandes medan jag gör dessa saker). Därefter träffar jag min bästa vän eller ringer mamma eller pappa för att få lite perspektiv på det hela, se andra synvinklar och få lite tankeknep. Sen bara låter jag lyckan ta över genom att sätta på massa bra musik, dansa, umgås med vänner och bara ha kul.

Vilka är dina bästa tips till att må bättre?

Att bestämma ett tidsintervall för hur länge jag får må dåligt, och under denna period få må dåligt till max. Därefter kan jag släppa det och gå vidare. Exempelvis kan jag säga till mig själv att ”nu får jag vara superledsen i en timme” (om det är stora grejer kan det istället handlar om en dag eller en vecka) och sedan gråter jag floder den perioden, tycker att allt är pest och skit för att sedan ha tömt ur sig på dåliga känslor och ”är färdig med att var ledsen”. För mig känns det då som att jag skapat utrymme som kan fylla på med lycka! Som att jag måste gräva ur gammal, torr jord i rabatten för att kunna fylla på med ny, färsk jord.

Varför är det viktigt att prata om hur man mår?

Det är otroligt viktigt att tydliggöra att vi människor består utav flera olika känslor och att alla behövs för att vi ska fungera bra. Det går att jämföra med väder; visst är det härligt med sol men naturen mår inte bra av att ha sol jämt, då torkar den ut. Inte heller är det bra med bara regn då blir det översvämning. Periodvis behövs det även ”mittemellan” väder, det är skönt med en liten vindbris eller halvmulet vissa dagar. På samma sätt är det med oss människor. Jag själv har exempelvis haft väldigt svårt att visa ilska, vilket gjort att jag gått och burit på väldigt mycket som tillslut blivit ohållbart tungt. Precis som med vädret var det då jätteskönt, men lite läskigt, när det tillslut kom blixtrar och dunder. Efteråt var det liksom uttömt och gav plats åt sol och lycka. Jag fick en gång höra från en vän att hon tyckte det var så skönt att se mig mänsklig, att se att också jag kunde ha sämre dagar. Hon sa att hon från den dagen tyckte mer om mig eftersom hon kunde komma mig närmare och se mig in på djupet. Det är något som hjälpt mig mycket. Jag har lärt mig acceptera alla mina känslor eftersom jag förstått att det är så jag kan skapa djupa relationer och för mig är djupa relationer ett av mina största mål med livet!

Varför skulle du rekommendera BlueCall?

Jag upplever att man ofta inte vill prata om sina känslor, tankar eller sitt beteende eftersom man är rädd att såra den man pratar med. Genom BlueCall kan man prata med någon som inte blir sårad. Personen har ingen relation till dig och inte heller några förutfattade meningar kring hur du brukar vara. Jag själv har exempelvis haft svårt att berätta för närstående att jag mår dåligt då jag inte vill att de ska vara oroliga eller tycka synd om mig. Samtidigt vill jag prata om det jag känner och få tips på hur jag kan tänka på ett alternativt sätt. Genom BlueCall kan jag göra precis detta! Jag får rensa ur alla tankar, bolla dem med någon, få ny kraft och när jag lägger på luren vet jag att ingen är varken orolig, ledsen eller illa berörd. Det är magiskt!

Något att tillägga?

Jag tror vi kommer långt på att bara acceptera vad vi känner, vi behöver inte alltid uppmärksamma känslorna men heller inte trycka bort dem. Alltför ofta ska vi värdera allt vi känner, tänker eller gör. Om vi istället bara accepterar att idag känner jag si och imorgon tänker jag så och sen låter livet ticka vidare tror jag allt blir mycket lättare. Det är bra att vara mänsklig, det spelar ingen roll hur lite man vill att det ska regna, det kommer fortsätta regna tills molnen är tomma. Det är bara gilla läget och gå in och mysa i soffan istället, kanske blir det sol imorgon!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.