Lär känna en av våra fantastiska terapeuter: Helena Haugen! 

Helena Haugen är socionom med vidareutbildning inom familjeterapi och har under större delen av sitt yrkesverksamma liv utrett familjer eller individers behov av stöd samt gett hjälp och stöd. Helena coachar BlueCalls användare till att öka välmående och tillfredsställelse i livet. I den här intervjun berättar Helena om varför hon jobbar på BlueCall, vikten av att förebygga psykisk ohälsa, och tipsar om hur vi tar oss igenom pandemin och vintermörkret.

Först och främst, vem är du? 

Å, min favoritfråga! Idag är jag en ganska enkel person att ha att göra med. Men det har varit en lång väg att gå när det gäller att hitta mig själv, den jag är och vill vara. Att praktisera tacksamhet har hjälpt mig att inte ta saker för givet och att utforska mina värderingar. Eftersom livet varit generöst mot mig vill jag gärna ge tillbaka det jag själv fått i form av hjälp, stöd och motivation till andra.  

Finns det något område du är särskilt kunnig inom?

Jag är duktig på relationer, både i det privata och i arbetslivet. Jag har varit fokuserad på knutar och mönster i hur man förhåller sig till varandra. Efter en tid på BlueCall har jag dock insett att jag kanske är ännu bättre på att coacha till ett ökat välmående, något jag också brinner för att få göra. 

Vad tycker du om att jobba på BlueCall? 

BlueCall är fantastiskt eftersom det erbjuder lättillgängligt, anonymt och flexibelt stöd till de som behöver samtala. Flexibiliteten är viktig, att jag kan anpassa tiderna efter användarens behov. Det allra bästa med att jobba på BlueCall är helt klart användarna. Jag är så lyckligt lottad som får följa med en liten bit på deras livsresa. Alla mina användare är fantastiska på sitt unika sätt. Att användarna också lärt mig så oerhört mycket är jag också väldigt tacksam för. 

Vad kan du hjälpa våra användare med?

Jag hjälper användarna att öka deras tillfredsställelse i livet. Genom våra dialoger hoppas jag att användarna förstår hur värdefulla de är och hur viktigt det är att de prioriterar sig själva och sin hälsa. Att öka livstillfredsställelse kan också handla om att ta risker och även då kan man behöva någon att bolla tankar och drömmar med – då finns jag också såklart tillhands!      

Varför är det viktigt att arbeta förebyggande när det kommer till psykisk ohälsa? 

När man inte har det bra med sig själv eller med livet i stort är det viktigt att söka stöd och hjälp i tid för att kunna motverka att måendet försämras. Att exempelvis få hjälp att sätta ord på känslor och upplevelser för en utomstående kan många gånger leda till att man ser saker ur ett annat perspektiv. Att förändra sitt förhållningssätt till ett bekymmer kan vara en förlösande upptäckt. Men ju längre tiden går, desto svårare kan det vara att be om hjälp. Genom att arbeta förebyggande kan vi jobba med problemen innan de utvecklas och tar för stor plats i livet. 

Har du något tips på hur man tar sig igenom pandemin och den ändlösa svenska vintern? 

Pandemin har varit förödande för många av oss och har även inneburit förluster av nära och kära. Men den har också gjort att vi blivit tvungna att stanna upp. Jag har tagit tillfället i akt att verkligen rannsaka mig själv, mitt arbete och mina relationer. Mitt tips är att försöka se det lilla ljuset i mörkret, att fundera över hur du vill att livet skall te sig efter pandemin. Vad från pandemin kommer du att vilja ha kvar och vad kommer du att aldrig mer ta för givet? 

Även vintern är lång och mörk men ger oss möjlighet att varva ner. Unna dig att läsa böcker, tända ljus och ta promenader när det väl ges möjlighet. Gör helt enkelt det du mår bra av och som bidrar till att du för en stund kan öka ditt välmående. 

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.