BlueCall har intervjuat Sigrid Bernson som arbetar som entreprenör, författare och artist. Sigrid är 35 år gammal och bor tillsammans med sin sambo Robin och barnen Viggo och Wille. År 2019 blev Sigrid sjuk i utmattningssyndrom och hon har valt att öppet dela sina erfarenheter, för att hjälpa andra i liknande sits.
Vad betyder “mental hälsa” för dig?
”För mig är mental hälsa idag en viktig pusselbit för att mitt liv och jag som människa ska fungera. Att ta hand om min mentala hälsa kan innebära att hitta rätt sorts återhämtning i vardagen. Det kan även vara att vara uppmärksam på mina tankar, att hantera oro, ångest eller sådant som stressar mig på ett hjälpsamt sätt. Mental hälsa kan för mig också vara rutiner och bra planering där det finns luft i schemat för egentid.”
Vad var de bakomliggande orsakerna till att du började må sämre?
”Jag hade tidigare dålig kunskap om vikten av återhämtning. Då jag är egenföretagare och jobbar med min hobby så hade jag tidigare svårt att hitta bra rutiner och jag tog ofta med mig jobbet hem. Jag hade även ett prestationsbaserat självförtroende och var dålig på att sätta gränser både i mitt yrke och i mitt privatliv.”
När förstod du att du behövde göra något åt problemen?
”2019 blev jag sjuk i utmattningssyndrom och efter några månader utvecklade jag även en svår depression. Jag var väldigt sjuk och det tog mig tid att acceptera min situation. Jag kämpade emot diagnosen men var till slut tvungen att inse att jag behövde göra en förändring i mitt liv för att kunna läka igen. Livet jag tidigare levt hade gjort mig svårt sjuk och när jag återfått lite energi började jag ett långt arbete med att rannsaka mig själv och mina beteendemönster.”
Vad var det som gjorde att du äntligen började må bättre igen?
”Det är många pusselbitar som jag behövde hitta för att börja må bättre igen men jag lärde mig att ta ansvar för min inre hälsa och sänka kraven på mig själv. Jag hittade meditationen och den blev ett viktigt verktyg för mig. Genom närvaroövningar kunde jag existera i nuet och jag lärde mig att uppmärksamma destruktiva tankar och beteenden som dränerar mig på energi.”
Vad är ett tips du skulle vilja skicka med till alla som läser detta så de slipper hamna i en liknande situation?
”Det kan ta över 10 år att utveckla utmattningssyndrom. Om du är en person som säger ”jag kommer inte att bli sjuk i utmattning” så ligger du absolut i riskzonen att bli drabbad. Mitt bästa tips är att vara ödmjuk inför det faktum att vi alla kan nå en gräns. Var noga med återhämtning och var uppmärksam på din inre hälsa.
I min bok ”Jag vill aldrig må så dåligt igen” finns många verktyg och råd för dig som behöver lära dig mer om rätt sorts återhämtning eller hur man tar hand om sin psykiska hälsa. Boken finns att köpa här.”