Mobiltelefonen har blivit den nya snuttefilten

Det första vi gör när vi vaknar på morgonen är att sträcka oss efter vår mobiltelefon. Det sista vi gör på kvällen, innan vi ska sova, är att lägga mobiltelefonen på nattduksbordet. Mobiltelefonen har blivit den nya snuttefilten. Nedan följer tre tips på hur du kan förändra ditt skärmanvändande och maximera din vardag!

1. Minne och koncentration

I en studie testade man 500 universitetsstudenters minne och koncentration och där fann man att de som hade fått lämna sin mobiltelefon utanför klassrummet presterade bättre än de som hade den kvar i sin ficka. Det beror på att hjärnan distraheras av mobiltelefonen (även om den är bara är kvar i fickan) för då skiftar hjärnan fokus.

Tips! Hjärnan behöver upp till 15 minuter för att sätta sig in i en uppgift så att vi kan prestera på topp. För att inte hjärnan ska distraheras kan du testa att lämna mobiltelefonen utanför mötesrummet nästa gång för att öka din koncentration och ditt minne.

2. Sömnkvalitet

Problemen med sömnsvårigheter har ökat markant de senaste åren. Det beror delvis på att vi tar med oss mobiltelefonen in i sovrummet. Hjärnan associerar mobiltelefonen och det blåa ljuset från skärmen med vakenhet, då luras hjärnan att ställa in sig på att vara pigg istället för att förbereda kroppen för nedvarvning och sömn. Mörkret krävs för att frige kroppens hormon melatonin som hjälper kroppen att få en bra sömnrytm.

Tips! Testa att lägga mobiltelefonen utanför sovrummet och använd istället en analog eller digital väckarklocka för att få bättre sömnkvalitet.

3. Be om hjälp

I genomsnitt kollar vi på vår mobiltelefon var tionde minut. Det har gjorts ett flertal studier på vårt mobilanvändande och 50% av de som deltar i studierna hoppar av på grund av att abstinensen av att inte vara nära sin mobiltelefon blir för stor. Beroendet beror på att hjärnan utsöndrar små doser av signalsubstansen dopamin. Det belönar hjärnan varje gång vi får ett nytt meddelande eller en notis på mobiltelefonen som gör oss beroende.

Tips! Sätt gränser för ditt mobilanvändande. Börja t.ex med skärmfri tid när du äter med familjen, vänner eller kollegorna för att bli mer närvarande i stunden. 

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.