Vi ger dig de fem bästa knepen för hur du tar dig från solstolen till kontorsstolen

Första tiden på jobbet efter ledighet kan kännas tung – även för de som i normala fall älskar sitt jobb. Vi ger dig de fem bästa knepen för att återfå energin och motivationen, både på kort och lång sikt.

1. Mjukstarta

Om du har möjlighet att kontrollera ditt schema så gör det. Mjukstarta med att börja en onsdag eller torsdag. Då jobbar du bara några få dagar innan det är dags för helg, förutsatt att du har ett jobb som tillåter det. Att hoppa in några timmar veckan innan du ska komma tillbaka är också ett tips. Då kan du förbereda lite smått och kanske ta ut den tiden i komptimmar senare.

2. Ställ tillbaka dygnsrytmen

Under semestern håller vi inte lika hårt på våra vanor. De ljusa nätterna och ledigheten gör att vi gärna stannar uppe lite längre och unnar oss långa sovmorgnar. Däremot tar det tid för hjärnan att ställa om sig, varför det kan vara bra att tänka på om man lagt om dygnsrytmen rejält innan man börjar jobba. Ett tips är att inte vara uppe till klockan två om nätterna och plötsligt gå upp klockan sex. 

3. Planera och prioritera

Ta första dagen till att skriva en prioriteringslista med det som är viktigast att göra när du kommer tillbaka till jobbet. Om du upplever att första veckan blir för överväldigande av hög arbetsbelastning kan det vara mer effektivt att ta en paus mitt på dagen för att ladda om än att pusha dig själv för hårt.

4. Förläng semesterkänslan

Var snäll mot dig själv under den första arbetsveckan. Se till att du lämnar jobbet i rimlig tid så att du kan njuta av din tid även utanför arbetet. Åk och bada eller gör någon annan semesteraktivitet, så känns tiden i kontorsstolen inte lika trist. Fortsätt att äta middag eller frukost på balkongen i solen. På så sätt förlänger du semesterkänslan och lättar lite på kraven och pressen.

5. Ha något att se fram emot

Du kanske kan lägga in några dagars semester ett tag efter att du har börjat jobba igen. Annars kan du planera in småsaker som en mindre utflykt eller liknande. Att ha någonting att se fram emot motiverar dig.

Vill du ha ytterligare tips på hur du bäst kommer ur semesterläge och in i arbetsläge? Eller har du något annat du vill få hjälp med? Vi hjälper dig gärna!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.