Återhämtning skapar hållbara medarbetare

Att uppleva stress är naturligt och en del av livet, men att ha en förhöjd stressnivå över tid kan skapa problem och i värsta fall leda till psykisk och fysisk ohälsa. Dagens samhälle, med dess ständigt höga tempo, bidrar till att fler känner sig stressade och att fler insjuknar till följd av detta. Utmattningssyndrom är en av de vanligaste orsakerna till varför medarbetare blir sjukskrivna, därför är det viktigt att vi lär oss mer om hur vi kan motverka stress både för oss själva och våra medarbetare.

Vad är stress?

Inom psykologin definieras stress som fysiologisk, känslomässig och kognitiv respons som utlöses av upplevda hot. Med upplevda menas här att det inte behöver röra sig om riktiga hot för att vi ska reagera med stress. Vårt stress-system tjänar syftet att öka våra chanser för överlevnad här och nu, det är inte smart och sofistikerat utan dess främsta funktion är att det är snabbt. Det här betyder att det kommer att aktiveras även i situationer där det inte finns något riktigt hot mot vår överlevnad, som när vi hör en buske prassla till exempel. Ett prasslande ljud kan ju bara vara en mus och inte ett lejon, men vår kropp och hjärna har uppfattat ljudet som ett hot och förbereder oss därför för kamp eller flykt. På samma sätt kan även tankar generera stresspåslag eller en hög med arbetsuppgifter som upplevs övermäktig.

Kamp- eller flyktsystemet är livsviktigt då det hjälper oss att överleva potentiella hot och det har varit avgörande för oss som art eftersom att vi inte hade överlevt, om det inte var för den responsen. Det är ett självreglerande system som kontrolleras av vårt så kallade autonoma nervsystem, vilket också reglerar våra organ utan medvetet beslutsfattande eller ansträngning från vår hjärna. Det betyder att vi själva inte kan bestämma att “sluta vara stressade” eller ta medvetna beslut om att bli stressade. Med det sagt betyder inte det att vi inte kan göra något åt vår stress. Vi kan inte kontrollera symptomen, men vi kan lära oss att ta hand om symptomen när de uppstår. 

3 tips för att förebygga stress:

  • Proaktiv problemlösning
    Att vara proaktiv och ta tag i problem innan de växer sig stora är ett bra sätt att minska risken för stress.
  • Fysisk aktivitet
    Att röra på kroppen är ett känt skydd när det kommer till farliga hälsokonsekvenser av stress. Det är viktigt att ha ett holistiskt synsätt på sin hälsa och ta hand om alla delar för att må bra.
  • Prioritera återhämtning
    Att prioritera återhämtning kanske är det allra viktigaste när det kommer till att förebygga stress. Stress är inte farligt så länge vi får tillräckligt med återhämtning.

Hur får vi tillräckligt med återhämtning?

Det är inte ovanligt att människor inte vet vad som faktiskt är återhämtande eller inte. Ett vanligt problem när det kommer till återhämtning är att vi använder samma del av hjärnan när vi återhämtar oss, som vi gör när vi jobbar. Då ger den återhämtande aktiviteten inte samma effekt, eftersom vi fortsätter att trötta ut oss trots att vi kanske gör det liggandes i soffan. Det är helt enkelt viktigt att förstå vad för typ av återhämtning som fungerar bäst, något som kan variera beroende på vad våra huvudsakliga aktiviteter innefattar för typ av ansträngning.

Att återhämta sig, eller återhämtning kan definieras som att återgå till ett tidigare / bättre hälsotillstånd, återgå till tidigare förmågor, styrkor och funktioner.

Återhämtning handlar både om kortare pauser under arbetsdagen och längre återhämtande aktiviteter under vår fritid. Systemet måste få landa och komma ner till samma nivå som tidigare, efter en period av stress, för att hålla långsiktigt. Det här är nyckeln för att vi ska hålla i längden. Genom återhämtning buffrar vi mot negativa konsekvenser av stress, vilket innebär att vi kan utstå mycket stress så länge vi får tillräckligt med återhämtning.

Hur vet vi vad som är återhämtande eller inte?

  • Hur du känner dig efteråt är nyckeln till att förstå om en aktivitet är återhämtande.
  • Känner du dig spänd, stressad eller utmattad? Då är det inte återhämtning! 
  • Avslappnad, lugnare och gladare? Återhämtning! 

Nyckelord för att optimera din återhämtning:

  • Variera
  • Planera
  • Acceptera

För att få ut det mesta av vår återhämtning är det viktigt att den är varierande och att aktiviteten du gör är motsatsen till dina huvudaktiviteter. Har du ett högt tempo på jobbet med hög stress och fysisk aktivitet kanske ett högintensivt pass på gymmet inte är den mest återhämtande träningen, även om det såklart kan vara bra ibland. På samma vis kanske inte en kväll i soffan framför serier är det mest återhämtande, om vi arbetat en hel dag framför datorn. Då kanske det skulle vara bättre med en lugn promenad eller att lyssna på en podd. Planera in din återhämtning på samma sätt som du planerar in andra aktiviteter och öva på att acceptera att en del uppgifter helt enkelt får vänta till morgondagen, återhämtning måste prioriteras.

Du vet väl om att vår chefspsykolog på BlueCall håller webinar och föreläsningar i återhämtning och andra viktiga ämnen som rör psykisk hälsa? Hör av dig om du vill veta mer!

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.