Från solstolen till kontorsstolen – psykologens bästa tips!

Att känna sig stressad över att återgå till jobbet efter en härlig sommarsemester är helt naturligt. Det kan till och med vara ett gott tecken, att man lyckats väldigt bra med att varva ner under semestern. Däremot finns det saker du kan göra för att underlätta återgången till arbetet, efter en återhämtande semester.

Psykologens fem bästa tips:

1. Hitta tillbaka till vardagsrytmen 

Under semestern är det skönt att inte behöva vara en slav under klockans makt utan istället ge sig själv friheten att äta och sova när kroppen säger till. När semestern däremot börjar lida mot sitt slut är det bra att börja hitta tillbaka till sina vardagliga sov- och matrutiner. Det kommer göra att det känns mycket lättare när väckarklockan ringer första arbetsdagen. 

2. Ge dig själv en mjukstart 

Om du har möjlighet att kontrollera ditt schema så gör det. Mjukstarta med att börja en onsdag eller torsdag. Då jobbar du bara några få dagar innan det är dags för helg, förutsatt att du har ett jobb som tillåter det. Att hoppa in några timmar veckan innan du ska komma tillbaka är också ett tips. Då kan du förbereda lite smått och kanske ta ut den tiden i komptimmar senare.

Att komma tillbaka till en full mejlkorg som fortsätter att fyllas på med mejl och som kräver svar kan kännas stressande. Ha kvar automatsvaret på mejlen om att du är ledig i några dagar, eller ändra till ett meddelande som säger att du nyligen är tillbaka på arbetet och att du håller på att jobba ikapp. På det viset kan du i lugn och ro beta av dina prioriterade uppgifter utan att känna dig stressad över att någon väntar sig ett vändande svar från dig. 

3. Planera och prioritera

Ta första dagen till att skriva en prioriteringslista med det som är viktigast att göra när du kommer tillbaka till jobbet. Om du upplever att första veckan blir för överväldigande av hög arbetsbelastning kan det vara mer effektivt att ta en paus mitt på dagen för att ladda om än att pusha dig själv för hårt.

4. Boka in något att se fram emot

Planera in guldkorn i din vardag så att du har saker att se fram emot! Det kan vara luncher med människor du tycker om, AW’s med kollegor eller ett roligt träningspass. Dessa guldkorn kommer att lätta upp hösten och ge dig mer kraft och motivation i vardagen. 

5. Förläng semesterkänslan 

Du är tillbaka på jobbet, men sommaren har fortfarande mycket kvar att ge! Ta vara på helger och kvällar och håll fast vid några av dina njutningsfulla semestervanor. Fortsätt med det där kvällsdoppet, gör utflykter på helgen och unna dig en glass efter lunch. Genom att fortsätta med dessa vanor förlänger du semesterkänslan vilket kommer få återgången till jobbet att kännas mycket enklare. 

Kom ihåg, första tiden på jobbet efter ledighet kan kännas tung – även för de som i normala fall älskar sitt jobb. Det viktigaste är att du gör vad du kan för att underlätta för dig själv. Vill du ha ytterligare tips på hur du bäst kommer ur semesterläge och in i arbetsläge? Eller har du något annat du vill få hjälp med? BlueCall hjälper dig gärna!

Vill du veta mer?

Vill du veta mer om BlueCall och vikten av att jobba proaktivt med psykisk hälsa är du välkommen att boka ett kostnadsfritt möte med oss och få hjälp med att:

✨ Jobba mer proaktivt med medarbetarnas välmående.
✨ Ge bättre och tidigare mentalt stöd till medarbetarna.
✨ Få medarbetarna att känna att man verkligen bryr sig om dem.

Inget browserstöd

Din webbläsare är väldigt gammal. Den är så pass gammal att den här webbplatsen inte kommer att fungera riktigt som den ska. På browsehappy.com kan du få hjälp med att uppgradera din webbläsare och förbättra upplevelsen.